Salut comunitària i activitats grupals al CAP de Cervera
DESCRIPCIÓ DEL SERVEI
Per comprendre millor la salut comunitària, cal entendre primer què és la salut i com està influïda per diversos factors. L'Organització Mundial de la Salut (OMS)defineix la salut com un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només l'absència d'afeccions o malalties. És per aquesta raó que l'Institut Català de la Salut (ICS) ha promogut el Programa de Reforç a la Primària, que ha incorporat diferents professionals que treballen des d'una mirada comunitària i grupal:
Els equips d’atenció primària (EAP) incorporaran la figura del referent de benestar emocional comunitari. Es tracta d’un professional que desenvoluparà tasques de promoció i prevenció en salut emocional, adreçades als col·lectius que més ho necessiten. Desenvoluparà les seves funcions en l’àmbit comunitari i poblacional, per tant, no tindrà població assignada. El seu desplegament constituirà un impuls per a l’atenció comunitària dels EAP.
Cartera de serveis
Educació per a la salut des d’un punt de vista salutogènic que fomenti l’autocura i els hàbits saludables per al benestar emocional en les diferents etapes de la vida, adreçada especialment a les persones que es troben en situació de risc, en el si de la comunitat i en coordinació amb el programa de col·laboració establert entre l’APiC i els serveis de salut mental del territori
Informació i assessorament dels recursos comunitaris adreçats a la millora del benestar emocional, associacions i teixit social.
Contribució a la realització de grups informatius i psicoeducatius de forma integrada amb altres membres dels EAP.
Prescripció de serveis comunitaris, destinada a vincular la ciutadania amb activitats i serveis comunitaris relacionats amb el benestar emocional i amb la prevenció de patiment mental.
Participació, conjuntament amb la resta de membres de l’EAP, en la detecció, en l’àmbit comunitari, de persones que presentin signes de risc o d’alarma de patiment mental.
Participació, conjuntament amb la resta de membres de l’EAP, en la definició i aplicació d’estratègies comunitàries per a l’abordatge del malestar emocional, adreçades a persones amb determinants psicosocials (atur, soledat no volguda que puguin produir o empitjorar certes limitacions funcionals.
Assessorament i implementació de plans per a l’abordatge del malestar emocional dels professionals dels EAP.
Participació en les activitats de formació i recerca relacionades amb el seu àmbit de treball que es duguin a terme en l’EAP de referència i en xarxa amb els recursos de salut mental i de salut comunitària.
El Programa per a la Promoció d’una Alimentació Saludable i la Prevenció i Abordatge de Malalties a l’atenció primària i comunitària preveu que els equips d’atenció primària (EAP) incorporin la figura del dietista nutricionista. Les tasques d’aquest nou professional s’adrecen a la prevenció i tractament de problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia, preferències, recursos socioeconòmics, culturals, i especialment destinades als col·lectius que més ho necessiten
Cartera de serveis
Realització de grups i tallers diversos, sobre alimentació i nutrició, als CAP, orientats a persones amb necessitats específiques i en totes les etapes de la vida, en col·laboració amb altres membres de l’EAP.
Educació en alimentació saludable, per a la prevenció i la promoció de la salut grupal i comunitària. El dietista nutricionista actua sobre la població en general, desenvolupant i participant en programes de polítiques alimentàries, de prevenció i salut, dins del Pla de salut comunitària de l’EAP.
Atenció individualitzada puntual a casos complexos amb necessitats específiques, sempre de persones derivades per altres professionals de l’EAP, i resposta a interconsultes realitzades pels metges, infermers, pediatres, llevadors, treballadors socials i altres membres de l’EAP. El dietista nutricionista actua sobre l’alimentació de la persona amb factors o condicions de risc o malaltia; després de la valoració, el diagnòstic i la derivació per part del MFiC, de l’infermer, del pediatre, entre d’altres, d’acord amb els criteris de derivació definits, tenint en compte les necessitats, preferències personals, condicionants socioeconòmics, religiosos i culturals.
Coordinació amb l’EAP, l’atenció especialitzada hospitalària i altres actors implicats, per consensuar plans d’acció en determinats casos complexos que requereixen un abordatge multidisciplinari.
Informació i assessorament dels recursos comunitaris adreçats a la millora de l’alimentació saludable i sostenible, de les associacions i del teixit social, a l’EAP i a la població.
Prescripció de recursos i actius comunitaris que puguin ser beneficiosos per a millorar l’estat nutricional i l’alimentació de les persones ateses.
Assessorament i formació continuada sobre alimentació i nutrició a la resta de membres de l’EAP, tant en forma de sessions d’equip com responent a consultes concretes sobre pacients.
Investigació, docència i recerca relacionada amb el seu àmbit de treball.
Aquest Programa estableix la incorporació de professionalsa fisioterapeutes en els equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu d’incrementar la realització d’intervencions per a la promoció i la millora de l’autonomia i del funcionament i la prevenció de la discapacitat, principalment adreçades a afeccions musculoesquelètiques de baixa complexitat, sovint cròniques, així com a augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis de la comunitat beneficioses en aquest context. Una altra àrea on els fisioterapeutes de l’APiC (FisioAPiC) han de tenir un paper destacat és en l’atenció a les persones en situació de prefragilitat. En aquest camp, l’enfocament multidisciplinari, amb el treball en equip de metges de família, infermeres i treballadors socials, entre d’altres, facilita l’atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de l’autonomia en el seu entorn habitual de vida
Cartera de serveis
Realització de grups i tallers sobre exercici físic terapèutic i activitat física adequada al CAP i, en menor proporció, a la comunitat, adreçats a persones amb problemes de funcionament o discapacitat derivats principalment de trastorns musculoesquelètics de baixa complexitat i/o per fragilitat, que els són derivades per altre/s professional/s de l’EAP i altres especialistes (medicina, infermeria, pediatria, traumatologia i reumatologia, principalment), d’acord amb els criteris diagnòstics i de derivació establerts.
Atenció en consulta individual, quan la persona no es pot beneficiar d’una atenció grupal, a persones amb problemes de funcionament o discapacitat que són conseqüència principalment de trastorns musculoesquelètics de baixa complexitat i/o per fragilitat, per a la prescripció i educació en autocura de l’activitat física més adequada i de l’exercici terapèutic, que els són derivades per altre/s professional/s de l’EAP i altres especialistes (principalment metges de família, infermeres, pediatres, traumatologia), d’acord a uns criteris diagnòstics i de derivació establerts.
Resposta a interconsultes realitzades per part dels professional/s de l’EAP i altres especialistes (medicina, infermeria, pediatria, traumatologia i reumatologia principalment), d’acord amb uns criteris establerts.
Educació sanitària i realització d’activitats per a l’autocura i l’exercici físic terapèutic i activitat física adaptada a les necessitats individuals de persones que es troben en situació de risc de tenir problemes de funcionament o discapacitat, tant en sessions grupals en el CAP o a la comunitat, d’acord amb el pla de salut comunitària de l’EAP.
Prescripció de recursos i actius comunitaris que puguin ser beneficiosos per millorar el funcionament i la discapacitat de les persones, així com contribució al manteniment del catàleg.
Informació i assessorament a l’EAP dels recursos comunitaris disponibles adreçats a l’abordatge dels factors de risc i dels problemes de funcionament i discapacitat, de les associacions i del teixit social.
Coordinació amb l’EAP, els SR i altres agents i serveis implicats en l’abordatge del funcionament i la discapacitat, per consensuar plans d’acció que donin resposta a les necessitats i garantir la continuïtat assistencial entre ells.
Assessorament i formació continuada a la resta de membres de l’EAP sobre l’exercici físic terapèutic i l’activitat física saludable, tant en forma de sessions d’equip com responent a consultes concretes.
Formació, docència i recerca relacionada amb el seu àmbit de treball.
CONTACTE
Avinguda de Duran i Sanpere, 45, 25200 Cervera, Lleida
973531048