Notícies

Publicació del projecte comunitari "salut mental i joves" al butlletí de la CAMFiC

12 de febrer de 2024

Després de fer el diagnòstic de salut de Cervera, i com a resultat de la priorització de les necessitats detectades, es decideix abordar la salut mental en els joves. Es fan unes dinàmiques per definir la intervenció. Es creen tres grups de treball que, sota l’objectiu comú de la millora de l’atenció dels joves amb problemes de salut mental i la millora del benestar dels joves en general, treballen de marera autònoma. 

El grup Treball en Xarxa proporciona el coneixement de totes les parts implicades en el sistema d’atenció a joves, i revisa com s’actua davant un jove amb problemes de salut mental segons el lloc on es detecti. S’aprova un circuit de relació entre les diferents parts del sistema. El grup Implicació de les Famílies vetlla per la millora del seguiment al CSMIJ de les famílies vulnerables. Fan un acompanyament d’alta intensitat utilitzant la teoria del vincle. 13 de les 18 famílies ateses, valoren positivament aquest acompanyament. I el grup de Lleure i Joves desenvolupa accions per conèixer les inquietuds dels joves, i crear un espai jove inclusiu i lliure d’etiquetes. Ho fa a través de qüestionaris als instituts i activitats a l’espai jove. 

El més important i que posem en valor d’aquest treball, és que hem aconseguit tenir un espai comú de trobada i diàleg de tots els agents que treballem en Salut Mental i Joves per poder revisar les demandes de cada moment, i establir noves necessitats i línies de treball si cal.

El document complet, el podeu consultar en el següent enllaç.

Com apliquem el control parental als dispositius dels nostres infants i joves?

12 de febrer de 2024

L'Escola de Famílies del segon trimestre ha començat amb molta força amb el taller: Com apliquem el control parental als dispositius dels nostres infants i joves?

La pròxima cita que us heu de marcar al calendari és Gestió familiar de pantalles i contenció emocional a càrrec d'Anna Ramis, és mare, mestra i pedagoga, i ja fa molts anys que alerta contra el mal ús de les pantalles digitals en els més petits. La xerrada tindrà lloc el 14 de febrer a les 18 h al Centre Cívic de Sant Guim de Freixenet

Us hi podeu inscriure a través d'aquest ENLLAÇ.

Us recomanem seguir els perfils d'Instagram dels Plans Educatius de Cervera i Guissona, l'Oficina Jove de la Segarra i l'EAP de Cervera i Guissona per estar a l’última sobre aquesta iniciativa i moltes més. 

Inici del grup de criança al CAP de Cervera

29 de gener de 2024

Un grup de criança és una comunitat formada per pares, mares, cuidadores o altres membres de la família que es reuneixen amb l'objectiu de compartir experiències, coneixements i recolzar-se mútuament en el procés de criança i cura dels nens. Aquests grups solen ser espais informals on les persones poden intercanviar consells, resoldre dubtes, rebre suport emocional i socialitzar amb altres que estan passant per experiències semblants.

Els grups de criança poden abordar una àmplia gamma de temes relacionats amb el desenvolupament infantil, l'educació, la salut, l'alimentació, la disciplina positiva, entre d'altres

El grup de criança del CAP de Cervera, en col·laboració amb el CDIAP Cervera, el Consell Comarcal de la Segarra i el Pla Educatiu d'Entorn comença el divendres 2 de febrer a les 9:30h i tindrà una freqüència setmanal, d'1h-1:30h, sempre a la mateixa hora.

3ª edició del grup d'autoestima i emocions al Casal Cívic de Cervera

29 de gener de 2024

El proper dijous, dia 15 de febrer de 2024, comença la 3ª edició del grup d'autoestima i emocions per a viure conscientment, una col·laboració entre el CAP de Cervera i el Casal Cívic i Comunitari.

El grup tindrà una duració total de 10 setmanes i una freqüència d'una sessió a la setmana, d'una hora cada sessió. 

Durant les sessions, es realitzaran classes teòriques i activitats pràctiques per a treballar la relació entre les emocions i l'autoestima

Les primeres dues edicions van comptar amb un total de 30 participants, raó per la qual s'ha decidit engegar una segona edició al Casal Cívic i Comunitari. Les inscripcions es poden realitzar de manera presencial al mateix Casal Cívic o telemàticament a través del seu formulari d'inscripció. 

Propera trobada del grup de joves ens coneixem

22 de gener de 2024

Aquest proper divendres, 26 de gener de 2024 a les 11h, tindrà lloc la següent trobada del grup de joves Ens Coneixem, al Racó Jove de Cervera. 

Ens Coneixem és un grup dirigit a joves d'entre 14 i 25 anys, l'objectiu del qual es oferir un espai segur de coneixement i acompanyament a joves que vulguin conèixer a altres joves, crear xarxa, compartir experiències i conversar sobre diferents aspectes de la vida. 

Les trobades són bimensuals i són sempre en divendres, d'11h a 12h. En les trobades es tracten els temes escollits pels mateixos joves.

La trobada d'aquest divendres tractarà sobre la comunicació assertiva, què és i quines eines podem utilitzar per a comunicar-nos de manera més eficient.

El CAP de Cervera participa al 29è Congrés de la CAMFiC a Lleida

09 d'octubre de 2023

El Centre d'Atenció Primària (CAP) de Cervera ha presentat el Diagnòstic de Salut Municipal al 29è Congrés de la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (CAMFiC), que va tenir lloc a Lleida. Aquest esdeveniment important va reunir professionals de l'atenció primària de tota la regió per discutir i compartir coneixements sobre la medicina de família i la salut comunitària.

El CAP de Cervera va ser seleccionat per destacar el seu treball a l'avaluació de la salut a l'àmbit municipal. Durant la presentació, es van detallar les troballes clau del diagnòstic de salut, que van incloure dades epidemiològiques, anàlisi de necessitats i estratègies per millorar la salut dels cerverins i cerverines. 

El Diagnòstic de Salut és la base del primer Pla Local de Salut de Cervera.

Fisioteràpia aquàtica grupal a Cervera

09 d'octubre de 2023

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) està oferint sessions de fisioteràpia aquàtica grupal al Centre Esportiu Municipal (CEM) de Cervera com a part del seu compromís continu amb la salut i el benestar de les persones que han superat o estan en procés oncològic .

L'aigua proporciona un ambient suau i de baixa resistència que pot ser beneficiós per alleujar la fatiga, millorar la mobilitat i reduir la incomoditat física. Les sessions grupals també fomenten la solidaritat i el suport mutu entre els participants, cosa que és essencial en la lluita contra el càncer.

L'AECC convida tots els interessats a posar-se en contacte amb el CEM de Cervera per obtenir més informació sobre aquestes sessions de fisioteràpia aquàtica i com poden beneficiar aquells que han enfrontat o estan enfrontant el càncer.

Cervera acull la Jornada de Salut Comunitària d'Atenció Primària Lleida

06 d'octubre de 2023

Cervera va ser l'escenari d'una enriquidora Jornada de Salut Comunitària d'Atenció Primària que va atreure una audiència de més de 60 participants compromesos amb la promoció de la salut a la comunitat. Durant aquest esdeveniment, es va posar en relleu la importància essencial de la salut comunitària en la millora del benestar general de la població.

Els assistents van compartir experiències i millors pràctiques en el camp de la salut comunitària, destacant la importància de la participació activa de la comunitat en la presa de decisions relacionades amb la salut. A més, es van ressaltar els beneficis de l'atenció primària centrada a la comunitat per abordar els desafiaments de salut locals.

Caminada solidària per la Salut Mental

02 d'octubre de 2023

El Centre Excursionista (CES) de Cervera i l'Associació de Salut Mental Ondara-Sió (ASMOS) es preparen per organitzar una caminada solidària en suport a la salut mental en un futur proper.

La caminada, en un recorregut circular Cervera-Vergós-Cervera tindrà lloc el diumenge 9 d'octubre i començara a les 8:30 a la Plaça del Sindicat. Les inscripcions es poden realitzar a través del CES. 

La futura caminada solidària per la salut mental a Cervera promet ser un esdeveniment significatiu, destacant el compromís de la comunitat a destigmatitzar els problemes de salut mental i brindar suport als que ho necessiten.

Èxit a la caminada solidària de l'AECC Cervera

28 de setembre de 2023

L'última caminada solidària de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a Cervera va ser un èxit rotund, atraient més de 150 participants. L?esdeveniment, que va recórrer llocs emblemàtics de la ciutat, va destacar el suport i la solidaritat en la lluita contra el càncer. Es van recaptar fons per a la investigació i suport a pacients, emfatitzant la importància de la prevenció i el suport als que enfronten aquesta malaltia. L'AECC agraeix a la comunitat pel suport.

Recordeu que l'AECC ofereix un ample catàleg d'activitats gratuïtes per a les persones que han passat o estan passant per un procés oncològic. I que aviat començarà el grup de fisioteràpia grupal al CEM de Cervera.

KeepCalm segueix en actiu

21 de setembre de 2023

KeepCalm és un projecte d'acompanyament per a joves de 15 a 25 anys amb problemàtiques diverses de salut mental, sense necessitat de diagnòstic: conductes disruptives, aïllament, canvis bruscs d'ànims, entre d'altres. 

L'horari i ubicació de les trobades grupals acostuma a ser el divendres de 17h a 19h a Cervera (El Racó, Espai Jove). També es fan, aproximadament una vegada al mes, trobades lúdiques en cap de setmana, de temporització variable. Derivació: keepcalm@lleurequalia.cat o 673 22 04 27 (Aïda)

El CAP de Cervera presenta al congrés de la EFPC

18 de setembre de 2023

Luis Inocente, Dietista-Nutricionsita del CAP de Cervera, va representar a l'EAP i a la Comissió de Comunitària al congrés eurpeu International Humanitarian Crises: What is the Role of Primary Care for International Social Cohesion? de la European Forum for Primary Care

El congrés, que se celebra anualment a una ciutat europea diferent, acull a professionals de l'àmbit sociosanitaris d'arreu d'Europa per presentar diferents projectes i intervencions. En el cas del CAP de Cervera, es van presentar dues de les intervencions de la Comissió de Comunitària, concretament, l'informe de salut i la taula de mutilació genital femenina. 

L'exposició va tenir una gran acollida i moltes preguntes per part dels participants i altres ponents, els quals van destacar la inclusió de la ciutadania en els diferents projectes.

Programa de la Setmana Europea de la Mobilitat

12 de setembre de 2023

La Paeria de Cervera publica el programa d'activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat d'enguany. La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya per sensibilitzar els responsables polítics i també la ciutadania de les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat. Les activitats programades busquen motivar a la ciutadania per utilitzar formes de transport més sostenibles que siguin beneficioses tant per al medi ambient com per a la pròpia salut.

Podeu consultar el programa complet d'activitat en el següent enllaç

Cursos de català a Cervera durant el primer trimestre 

07 de setembre de 2023

AULA DE LLENGUA DE CERVERA 

Inscripció: 12,13,14 i 15 de setembre de 2023. Presencialment: de 9h a 15h al Conservatori de Música de Cervera

En línia: https://www.cpnl.cat/es/inscripcions/

Inici del curs: 26 de setembre del 2023

Informació: Consorci per la Normalització Lingüística, 667 25 76 72

CENTRE DE FORMACIÓ D'ADULTS JOAN COMORERA

També a partir del 4 de setembre, matrícula d'alumnes sense preinscripció en els ensenyaments amb vacants.

Inici del curs: 18 de setembre del 2023

Informació: Centre de Formació d'Adults, 973 532564

Recull d'activitats extraescolars del Pla Educatiu d'Entorn 

06 de setembre de 2023

El Pla Educatiu d'Entorn de Cervera ha elaborat un any més el recull d'activitats extraescolars pel curs 2023-2024.

Us adjuntem el fulletó descarregable, tanmateix, a la nostra pàgina web trobareu tota la informació actualitzada amb enllaços de rellevància: ACTIVITATS EXTRAESCOLARS 2023-2024.

També podeu consultar el document complet en el següent enllaç

Moltes gràcies a les entitats per facilitar-nos les dades. Esperem que aquest recurs pugui ser útil per la ciutadania i apropar l'oferta d'activitats extraescolars de Cervera. 

Innauguració de l'Era de Cervera el 3 de setembre

03 de setembre de 2023

L'Era de Cervera innaugura el seu local a Cervera el diumenge 3 de setembre a les 17:30h i els seus creadors descriuen el projecte de la següent manera: 

El descans és necessari per poder enfortir qualsevol cos i poder desenvolupar una consciència corporal pel dia a dia. Una era sempre ha estat un espai conegut, de repòs o de retir, on el temps es relativitza i així, un pot recuperar energia i redirigir-la.

Però tal descans no té perquè ser passiu, és a dir, parant el cos i ment, sinó activant-ho tot cap a una altra direcció, com pot ser l'activitat física i psicologia d'àmbit lúdic, enriquidor o terapèutic.

Aquesta és la filosofia de l'Era de Cervera com a espai de moviment obert a tots els públics. Volem que sigui un punt de trobada i d'evasió activa per a tothom per tal de desenvolupar, no només la creativitat del moviment tan genèric com específic, sinó també de l'intel·lecte de cada participant tant individualment com en àmbit social.

Aquest mes d'agost, l'Oficina Jove es trasllada a les piscines de la comarca

09 d'Agost de 2023

Durant el mes d'agost, l'Oficina Jove de la Segarra estarà cada dia a una piscina diferent de la comarca. Allà hi haurà:

Gràcies a la col·laboració de cada Ajuntament, les persones joves d'entre 12 i 30 anys tindran l'entrada gratuïta a la piscina durant l'activitat

Ajuts per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu del Ministeri d'Educació i Formació Professional

09 d'Agost de 2023

Modalitats d'ajudes 

Tot el procés de sol·licitud de la beca es fa a través de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Si no es disposa de certificat electrònic, claus electròniques d'administracions públiques o certificat electrònic, un cop emplenat el formulari de sol·licitud s'haurà d'imprimir (en format PDF) i presentar-lo al centre educatiu, on s'estudiarà.

Termini per presentar la sol·licitud: del 8 de maig al 20 de setembre de 2023.

El CAP de Cervera finalitza el grup les emocions paren taula

24 de Juliol de 2023

El grup ha tingut una duració total de 18 setmanes, durant les quals les 8 participants han explorat la relació entre l'alimentació i les emocions. S'han tractat diferents temàtiques com les emocions bàsiques, l'estrès i l'ansietat, la gestió de les emocions intenses, límits, activitats agradables, alimentació equilibrada i etiquetatge nutricional. Les sessions han combinat la teoria amb la pràctica, incloent-hi exercicis d'autoconeixement, consciència plena, gratitud, autocompassió entre d'altres. 

Les participants han valorat el grup de manera molt positiva i han suggerit que el CAP realitzi més activitats d'aquest tipus. De cara el mes d'octubre començarem al Casal Cívic el grup d'autoconeixement i autoestima. 

Ja disponibles els receptaris de cuina saludable del Pla Educatiu Entorn i el CAP de Cervera

18 de Juliol de 2023

El 12 de maig va tenir lloc el taller de cuina Dinar, sopars i salut com a part del cicle Tallers exprés d'alimentació saludable organitzat pel CAP de Cervera i el Pla Educatiu d'Entorn.

La Teresa Rouret, cuinera, va mostrar diverses propostes i idees utilitzant aliments de qualitat, proximitat, versàtils i de temporada. En Luis, el nutricionista del CAP, va complementar la formació amb valuosos coneixements nutricionals i responent als neguits de les famílies.

Cuinar per als nostres infants i joves pot ser un desafiament, però espais de reflexió com aquests ens ha donat grans idees per fer-ho més senzill i, sobretot, de manera més conscient.

Gràcies s Escola Jaume Balmes per cedir l'espai per aquesta fantàstica activitat i a tots els/les assistents.

Els receptaris es poden consultar en el següent enllaç.

El CAP de Cervera incorpora un nou servei de fisioteràpia grupal 

18 de Juliol de 2023

Aquest programa estableix la incorporació de professionalsa fisioterapeutes en els equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu d’incrementar la realització d’intervencions per a la promoció i la millora de l’autonomia i del funcionament i la prevenció de la discapacitat, principalment adreçades a afeccions musculoesquelètiques de baixa complexitat, sovint cròniques, així com a augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis de la comunitat beneficioses en aquest context. Una altra àrea on els fisioterapeutes de l’APiC (FisioAPiC) han de tenir un paper destacat és en l’atenció a les persones en situació de prefragilitat. En aquest camp, l’enfocament multidisciplinari, amb el treball en equip de metges de família, infermeres i treballadors socials, entre d’altres, facilita l’atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de l’autonomia en el seu entorn habitual de vida.

L'accés al servei ha de ser a través de derivació per part del metge de família i comunitària o la infermera de referència.

Propera trobada del grup ens coneixem el divendres 28 de juliol al Racó Jove

18 de Juliol de 2023

Ens coneixem és un projecte en el qual col·laboren el CAP de Cervera i l'Oficina Jove de la Segarra. Consisteix en un grup de joves d'entre 16 i 30 anys que es reuneix de manera periòdica per a conèixer-se, crear xarxa, treballar la interculturalitat, les emocions, entre d'altres.

En cada sessió es tracta una temàtica diferent que els mateixos joves trien prèviament. El contingut de les sessions es treballa de manera teòrica i pràctica. El grup acostuma a tenir entre 5-10 assistents en cada sessió, molts d'ells de diferents orígens: Marroc, Senegal, Ghana, Colòmbia.

La pròxima sessió serà el divendres 28 de juliol al Racó Jove, ubicat a l'Oficina Jove de la Segarra. Per a participar-hi, només cal que contacti amb la Lourdes Sensarrich, tècnica d'inclusió juvenil de la Segarra, al següent número: 649527472.


Servei d’Atenció Integral (SAI) per al col·lectiu LGBTIQ+

17 de Juliol de 2023

El col·lectiu LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Persones Transgènere) és un terme que agrupa diverses identitats sexuals i de gènere que històricament han estat marginades o discriminades a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

El Servei d’Atenció Integral (SAI) del Consell Comarcal de la Segarra ofereixen informació, orientació i assessorament sobre els drets de les persones LGBTI+. Alhora que atenen les incidències i possibles casos de discriminació per raó d’orientació sexoafectiva, identitat de gènere o expressió de gènere.

Les persones interesades o que requereixin d'aquest servei poden contactar via WhatsApp i telèfon al 673 768 808.


Grup d'autoconeixement i autoestima al Casal Cívic i Comunitari de Cervera

14 de Juliol de 2023

A partir del 19 d'octubre, comença al Casal Cívic i Comunitari de Cervera el grup d'autoestima i autoconeixement per a viure conscientment.

El grup tindrà una duració total de deu setmanes i una freqüència d'una sessió a la setmana, concretament, cada dijous de 9:30 h a 10:30 h.

L'autoestima és la valoració i la percepció que una persona té sobre si mateixa. Influeix en com una persona se sent amb si mateixa, com s'enfronta als desafiaments de la vida, com es relaciona amb els altres i com maneja les situacions quotidianes.

El grup combinarà la teoria i exercicis pràctics per a aconseguir un millor autoconeixement d'un mateix, detectar fortaleses i debilitats, i potenciar una vida basada en els propis valors i interesos.

Les inscripcions s'hauran de realitzar al Casal Cívic durant l'estiu.

Finalitza el grup de txi kung a l'aire lliure

13 de Juliol de 2023

El passat 13 de juliol, va finalitzar el grup de txi kung a l'aire lliure. El grup va tenir un total de 4 sessions, impartides per la monitora de txi kung Montse Figols, al Mirador Toni Nadal de Cervera.

El Txi Kung comprèn una sèrie de tècniques relacionades amb l'activitat física lleugera, la meditació i la respiració. Ha demostrat tenir múltiples beneficis per a la salut física. Sobretot en persones amb mobilitat reduïda o dificultats per a realitzar altres tipus de moviments més complexos.

La primera sessió va tenir una assistència de 60 persones, de les quals la majoria han continuat assistint a les sessions ofertades pel CAP de Cervera.

A partir del setembre, el CAP de Cervera seguirà acomplint activitats grupals relacionades amb l'activitat física, a càrrec de la fisioterapeuta APiC recent incorporada, Anna Mosquera. 

Taller sobre begudes energètiques al Camp de Treball de Joves de Sant Guim de Freixenet

11 de Juliol de 2023

El passat 11 de juliol, el Dietista-Nutricionista del CAP de Cervera va realitzar un taller teòric i pràctic sobre begudes energètiques als joves que estan participant al Camp de Treball de Sant Guim de Freixenent.

El consum de begudes energètiques entre els joves ha anat augmentant de manera exponencial en els darrers anys, així com els efectes nocius d'aquestes sobre la salut. Per enumerar-ne alguns, el consum excessiu de begudes energètiques pot produir obesitat, diabetis, problemes dentals, ansietat, insomni, entre d'altres.

De fet, actualment, el concepte de beguda energètica no està reconegut en cap codi alimentari. La mateixa EFSA el defineix com a enganyós, per la qual cosa prohibeix que aquest tipus de begudes s'atribueixin la propietat d'energitzar. I és que la definició de begudes energètiques no deixa de ser un invent dels fabricants amb una finalitat purament publicitària.

És per aquesta raó que, durant el taller, el Dietista-Nutricionista va incidir en els components de les begudes energètiques, sobretot les altes quantitats de sucre que contenen.