Notícies

Conferència: Què és l'edatisme i com ens afecta?

27 de setembre de 2023

El proper dimarts 3 d'octubre tindrà lloc la primera conferència del catàleg d'activitats de la 9a Setmana de la Gent Gran. 

En la societat actual, impera una imatge social de la vellesa estereotipada que no s'ajusta a la realitat. En aquesta conferència que tindrà lloc el dimarts 3 d'octubre a la Sala Francesc Buirei del Casal Cívic i Comunitaria de Cervera, es tractarà el tema de l'edatisme i estratègies per trencar estereotips i prejudicis basats en l'edat. 

KeepCalm segueix en actiu

21 de setembre de 2023

KeepCalm és un projecte d'acompanyament per a joves de 15 a 25 anys amb problemàtiques diverses de salut mental, sense necessitat de diagnòstic: conductes disruptives, aïllament, canvis bruscs d'ànims, entre d'altres. 

L'horari i ubicació de les trobades grupals acostuma a ser el divendres de 17h a 19h a Cervera (El Racó, Espai Jove). També es fan, aproximadament una vegada al mes, trobades lúdiques en cap de setmana, de temporització variable. Derivació: keepcalm@lleurequalia.cat o 673 22 04 27 (Aïda)

Targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

19 de setembre de 2023

La Paeria de Cervera publica la informació i els requisits per a demanar la targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Podeu consultar tota la informació completa en el següent enllaç. Per a realitzar el tràmits corresponents heu de posar-vos en contacte amb la Paeria de Cervera. 


El CAP de Cervera presenta al congrés de la EFPC

18 de setembre de 2023

Luis Inocente, Dietista-Nutricionsita del CAP de Cervera, va representar a l'EAP i a la Comissió de Comunitària al congrés eurpeu International Humanitarian Crises: What is the Role of Primary Care for International Social Cohesion? de la European Forum for Primary Care

El congrés, que se celebra anualment a una ciutat europea diferent, acull a professionals de l'àmbit sociosanitaris d'arreu d'Europa per presentar diferents projectes i intervencions. En el cas del CAP de Cervera, es van presentar dues de les intervencions de la Comissió de Comunitària, concretament, l'informe de salut i la taula de mutilació genital femenina. 

L'exposició va tenir una gran acollida i moltes preguntes per part dels participants i altres ponents, els quals van destacar la inclusió de la ciutadania en els diferents projectes.

Programa de la Setmana Europea de la Mobilitat

12 de setembre de 2023

La Paeria de Cervera publica el programa d'activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat d'enguany. La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya per sensibilitzar els responsables polítics i també la ciutadania de les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat. Les activitats programades busquen motivar a la ciutadania per utilitzar formes de transport més sostenibles que siguin beneficioses tant per al medi ambient com per a la pròpia salut.

Podeu consultar el programa complet d'activitat en el següent enllaç

Cursos de català a Cervera durant el primer trimestre 

07 de setembre de 2023

AULA DE LLENGUA DE CERVERA 

Inscripció: 12,13,14 i 15 de setembre de 2023. Presencialment: de 9h a 15h al Conservatori de Música de Cervera

En línia: https://www.cpnl.cat/es/inscripcions/

Inici del curs: 26 de setembre del 2023

Informació: Consorci per la Normalització Lingüística, 667 25 76 72

CENTRE DE FORMACIÓ D'ADULTS JOAN COMORERA

També a partir del 4 de setembre, matrícula d'alumnes sense preinscripció en els ensenyaments amb vacants.

Inici del curs: 18 de setembre del 2023

Informació: Centre de Formació d'Adults, 973 532564

Recull d'activitats extraescolars del Pla Educatiu d'Entorn 

06 de setembre de 2023

El Pla Educatiu d'Entorn de Cervera ha elaborat un any més el recull d'activitats extraescolars pel curs 2023-2024.

Us adjuntem el fulletó descarregable, tanmateix, a la nostra pàgina web trobareu tota la informació actualitzada amb enllaços de rellevància: ACTIVITATS EXTRAESCOLARS 2023-2024.

També podeu consultar el document complet en el següent enllaç

Moltes gràcies a les entitats per facilitar-nos les dades. Esperem que aquest recurs pugui ser útil per la ciutadania i apropar l'oferta d'activitats extraescolars de Cervera. 

Innauguració de l'Era de Cervera el 3 de setembre

03 de setembre de 2023

L'Era de Cervera innaugura el seu local a Cervera el diumenge 3 de setembre a les 17:30h i els seus creadors descriuen el projecte de la següent manera: 

El descans és necessari per poder enfortir qualsevol cos i poder desenvolupar una consciència corporal pel dia a dia. Una era sempre ha estat un espai conegut, de repòs o de retir, on el temps es relativitza i així, un pot recuperar energia i redirigir-la.

Però tal descans no té perquè ser passiu, és a dir, parant el cos i ment, sinó activant-ho tot cap a una altra direcció, com pot ser l'activitat física i psicologia d'àmbit lúdic, enriquidor o terapèutic.

Aquesta és la filosofia de l'Era de Cervera com a espai de moviment obert a tots els públics. Volem que sigui un punt de trobada i d'evasió activa per a tothom per tal de desenvolupar, no només la creativitat del moviment tan genèric com específic, sinó també de l'intel·lecte de cada participant tant individualment com en àmbit social.

Aquest mes d'agost, l'Oficina Jove es trasllada a les piscines de la comarca

09 d'Agost de 2023

Durant el mes d'agost, l'Oficina Jove de la Segarra estarà cada dia a una piscina diferent de la comarca. Allà hi haurà:

Gràcies a la col·laboració de cada Ajuntament, les persones joves d'entre 12 i 30 anys tindran l'entrada gratuïta a la piscina durant l'activitat

Ajuts per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu del Ministeri d'Educació i Formació Professional

09 d'Agost de 2023

Modalitats d'ajudes 

Tot el procés de sol·licitud de la beca es fa a través de la seu electrònica del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Si no es disposa de certificat electrònic, claus electròniques d'administracions públiques o certificat electrònic, un cop emplenat el formulari de sol·licitud s'haurà d'imprimir (en format PDF) i presentar-lo al centre educatiu, on s'estudiarà.

Termini per presentar la sol·licitud: del 8 de maig al 20 de setembre de 2023.

El CAP de Cervera finalitza el grup les emocions paren taula

24 de Juliol de 2023

El grup ha tingut una duració total de 18 setmanes, durant les quals les 8 participants han explorat la relació entre l'alimentació i les emocions. S'han tractat diferents temàtiques com les emocions bàsiques, l'estrès i l'ansietat, la gestió de les emocions intenses, límits, activitats agradables, alimentació equilibrada i etiquetatge nutricional. Les sessions han combinat la teoria amb la pràctica, incloent-hi exercicis d'autoconeixement, consciència plena, gratitud, autocompassió entre d'altres. 

Les participants han valorat el grup de manera molt positiva i han suggerit que el CAP realitzi més activitats d'aquest tipus. De cara el mes d'octubre començarem al Casal Cívic el grup d'autoconeixement i autoestima. 

Ja disponibles els receptaris de cuina saludable del Pla Educatiu Entorn i el CAP de Cervera

18 de Juliol de 2023

El 12 de maig va tenir lloc el taller de cuina Dinar, sopars i salut com a part del cicle Tallers exprés d'alimentació saludable organitzat pel CAP de Cervera i el Pla Educatiu d'Entorn.

La Teresa Rouret, cuinera, va mostrar diverses propostes i idees utilitzant aliments de qualitat, proximitat, versàtils i de temporada. En Luis, el nutricionista del CAP, va complementar la formació amb valuosos coneixements nutricionals i responent als neguits de les famílies.

Cuinar per als nostres infants i joves pot ser un desafiament, però espais de reflexió com aquests ens ha donat grans idees per fer-ho més senzill i, sobretot, de manera més conscient.

Gràcies s Escola Jaume Balmes per cedir l'espai per aquesta fantàstica activitat i a tots els/les assistents.

Els receptaris es poden consultar en el següent enllaç.

El CAP de Cervera incorpora un nou servei de fisioteràpia grupal 

18 de Juliol de 2023

Aquest programa estableix la incorporació de professionalsa fisioterapeutes en els equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu d’incrementar la realització d’intervencions per a la promoció i la millora de l’autonomia i del funcionament i la prevenció de la discapacitat, principalment adreçades a afeccions musculoesquelètiques de baixa complexitat, sovint cròniques, així com a augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis de la comunitat beneficioses en aquest context. Una altra àrea on els fisioterapeutes de l’APiC (FisioAPiC) han de tenir un paper destacat és en l’atenció a les persones en situació de prefragilitat. En aquest camp, l’enfocament multidisciplinari, amb el treball en equip de metges de família, infermeres i treballadors socials, entre d’altres, facilita l’atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de l’autonomia en el seu entorn habitual de vida.

L'accés al servei ha de ser a través de derivació per part del metge de família i comunitària o la infermera de referència.

Propera trobada del grup ens coneixem el divendres 28 de juliol al Racó Jove

18 de Juliol de 2023

Ens coneixem és un projecte en el qual col·laboren el CAP de Cervera i l'Oficina Jove de la Segarra. Consisteix en un grup de joves d'entre 16 i 30 anys que es reuneix de manera periòdica per a conèixer-se, crear xarxa, treballar la interculturalitat, les emocions, entre d'altres.

En cada sessió es tracta una temàtica diferent que els mateixos joves trien prèviament. El contingut de les sessions es treballa de manera teòrica i pràctica. El grup acostuma a tenir entre 5-10 assistents en cada sessió, molts d'ells de diferents orígens: Marroc, Senegal, Ghana, Colòmbia.

La pròxima sessió serà el divendres 28 de juliol al Racó Jove, ubicat a l'Oficina Jove de la Segarra. Per a participar-hi, només cal que contacti amb la Lourdes Sensarrich, tècnica d'inclusió juvenil de la Segarra, al següent número: 649527472.


Servei d’Atenció Integral (SAI) per al col·lectiu LGBTIQ+

17 de Juliol de 2023

El col·lectiu LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Persones Transgènere) és un terme que agrupa diverses identitats sexuals i de gènere que històricament han estat marginades o discriminades a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

El Servei d’Atenció Integral (SAI) del Consell Comarcal de la Segarra ofereixen informació, orientació i assessorament sobre els drets de les persones LGBTI+. Alhora que atenen les incidències i possibles casos de discriminació per raó d’orientació sexoafectiva, identitat de gènere o expressió de gènere.

Les persones interesades o que requereixin d'aquest servei poden contactar via WhatsApp i telèfon al 673 768 808.


Grup d'autoconeixement i autoestima al Casal Cívic i Comunitari de Cervera

14 de Juliol de 2023

A partir del 19 d'octubre, comença al Casal Cívic i Comunitari de Cervera el grup d'autoestima i autoconeixement per a viure conscientment.

El grup tindrà una duració total de deu setmanes i una freqüència d'una sessió a la setmana, concretament, cada dijous de 9:30 h a 10:30 h.

L'autoestima és la valoració i la percepció que una persona té sobre si mateixa. Influeix en com una persona se sent amb si mateixa, com s'enfronta als desafiaments de la vida, com es relaciona amb els altres i com maneja les situacions quotidianes.

El grup combinarà la teoria i exercicis pràctics per a aconseguir un millor autoconeixement d'un mateix, detectar fortaleses i debilitats, i potenciar una vida basada en els propis valors i interesos.

Les inscripcions s'hauran de realitzar al Casal Cívic durant l'estiu.

Finalitza el grup de txi kung a l'aire lliure

13 de Juliol de 2023

El passat 13 de juliol, va finalitzar el grup de txi kung a l'aire lliure. El grup va tenir un total de 4 sessions, impartides per la monitora de txi kung Montse Figols, al Mirador Toni Nadal de Cervera.

El Txi Kung comprèn una sèrie de tècniques relacionades amb l'activitat física lleugera, la meditació i la respiració. Ha demostrat tenir múltiples beneficis per a la salut física. Sobretot en persones amb mobilitat reduïda o dificultats per a realitzar altres tipus de moviments més complexos.

La primera sessió va tenir una assistència de 60 persones, de les quals la majoria han continuat assistint a les sessions ofertades pel CAP de Cervera.

A partir del setembre, el CAP de Cervera seguirà acomplint activitats grupals relacionades amb l'activitat física, a càrrec de la fisioterapeuta APiC recent incorporada, Anna Mosquera. 

Taller sobre begudes energètiques al Camp de Treball de Joves de Sant Guim de Freixenet

11 de Juliol de 2023

El passat 11 de juliol, el Dietista-Nutricionista del CAP de Cervera va realitzar un taller teòric i pràctic sobre begudes energètiques als joves que estan participant al Camp de Treball de Sant Guim de Freixenent.

El consum de begudes energètiques entre els joves ha anat augmentant de manera exponencial en els darrers anys, així com els efectes nocius d'aquestes sobre la salut. Per enumerar-ne alguns, el consum excessiu de begudes energètiques pot produir obesitat, diabetis, problemes dentals, ansietat, insomni, entre d'altres.

De fet, actualment, el concepte de beguda energètica no està reconegut en cap codi alimentari. La mateixa EFSA el defineix com a enganyós, per la qual cosa prohibeix que aquest tipus de begudes s'atribueixin la propietat d'energitzar. I és que la definició de begudes energètiques no deixa de ser un invent dels fabricants amb una finalitat purament publicitària.

És per aquesta raó que, durant el taller, el Dietista-Nutricionista va incidir en els components de les begudes energètiques, sobretot les altes quantitats de sucre que contenen.